The Restaurant and Bar Design Awards shortlist

This Thursday marks the 10th Restaurant & Bar Design Awards, a highly acclaimed design awards dedicated to the design of food a beverage spaces.

This globally recognised competition attracts the industry’s most applauded architects and designers who have worked on some of the world’s most prestigious projects – no project is too big or small to be recognised for the esteemed ceremony.

Woodworks by Ted Todd are proud sponsors of the highly acclaimed design awards and we are delighted to have collaborated on seven of the shortlisted projects. Read on to discover more about these beautifully designed and executed projects.

Issho, Leeds

Issho in Japanese literally translates as ‘together’ and this rooftop restaurant, boasting contemporary Izakaya dining in a plush setting, is the perfect destination for togetherness.

Japanese eatery Issho is located in the heart of Leeds’ Victoria Quarter, a vibrant shopping destination that perfectly blends old and new with restored Victorian arcades and a new state-of-the-art shopping centre.

DesignLSM worked closely with D&D London to create a vibrant, social restaurant space that subtly references the delicate texture and folds of East Asian fabrics and textiles. The result is an oasis of plush sofas, lush greenery with views spanning across Leeds City Centre. Augite was specified for this project, a reclaimed wood that has undergone the ancient Japanese process of Shou Sugi Ban.

Shou Sugi Ban is the process of charring wood to provide a beautiful and long lasting timber. The technique was invented to prolong the life of the wood, making it resistant to fire, infestation and decay. The charred wood often featured on facades of rural Japanese homes, that were used to store valuables in need of protection. Although the process of Shou Sugi Ban is a homage to ancient Japan, the ebony hue of the carbonised wood can compliment the most modern of interiors, with our carbonised wood blending seamlessly with the rest of Issho’s stunning rooftop restaurant.

Nando’s, Southgate 

Who said wood was just for floors? In this recent project with Nando’s our Ceruse wood was specified for the doors of this bathroom unit and mixed with bespoke cladding for the ceiling of the main restaurant.

Each Nando’s has its own distinctive style and this eatery, created by Stac Architecture is the perfect fusion between Art Deco and African Architecture.

Skip sawn and white-washed, Ceruse is a solid reclaimed Oak cladding with a characterful texture and subtle grain.

Brasserie Blanc, Fulham 

Brasserie Blanc on Hammersmith Riverside is a destination restaurant that perfectly fuses plush velvet furnishings with industrial elements.

We collaborated with 3stories on this project, specifying a beautiful wood floor with subtle copper inflections.

Gaslamp, our innovative copper herringbone, brings warmth to the space and has been mixed with our Hoxton herringbone to provide a subtle approach towards copper flooring. The texture of the floors is intentionally distressed, contributing towards the industrial aesthetic of the restaurant.

Copper is meticulously applied to Gaslamp by hand, before being finished with our incredibly durable Naked Skin Lacquer, ensuring that Gaslamp’s copper hues never fade.

Black Ivy, Edinburgh

Nestled in the heart of leafy Bruntsfield, just a stone’s throw from Edinburgh, Black Ivy is a stylish neighbourhood bar and boutique hotel, whose philosophy is “local luxury for all”

Inhabiting two adjoining Victorian townhouses, the interior of the hotel is opulent yet creative. We were chosen to supply flooring for the restaurant and bar areas of this beautiful establishment.

Under a canopy of wisteria is Black Ivy’s luxurious restaurant, our original patina Ostracon panels pair wonderfully with the open fire. The panels are made by hand in our Cheshire workshops, and the variation in tone and unusual pattern are perfect for their surroundings.

The luscious, rich tones of our Ebony herringbone provide a dramatic backdrop to the exposed brickwork, bay windows, and colourful velvet chairs of the bar area. Ebony, from our Superwide portfolio, is hand finished by artisans in our Cheshire workshops, and is constructed of sturdy 20mm 2-ply European Oak. Burnished hardwax oil provides the durable finish that was required, whilst keeping the wood’s natural appearance for a flawless aesthetic.

Nando’s, Warrington 

Each Nando’s restaurant has its own distinctive style and this eatery with African art, geometric patterns and bright leather upholstery certainly has its own unique look. We were approached by DesignLSM to provide an Aged wood floor in contrast to the new features within the space.

Miellin, from our Aged Portfolio, was specified throughout the restaurant. Contrasting beautifully with the geometric tiles and contemporary cladding, Miellin’s warm, traditional tone adds a refined charm and character to the otherwise modern space

The Coal Shed, London

Located on the bank of the River Thames, The Coal Shed is housed in a striking double height building with an impressive glazed façade.

The Coal Shed was born from the love of cooking the finest meat and seafood over fire. This atmospheric restaurant is decorated with soft lighting and aged brass screens, complimented by our dark, richly polished wood flooring.

For this restaurant we specified bespoke double fumed herringbone blocks and wide plank wood flooring, which have a deeply aged look. With a 6mm wear layer, these floors can handle high levels of footfall with ease.

In the main restaurant, DesignLSM injected layers of contrast and texture into the space, creating a rich, masculine palette of green marble, double fumed wood and aged bronze.

Nando’s, Altrincham 

The last project shortlisted for the Restaurant & Bar Design Awards that we have collaborated on is Nando’s in Altrincham.

Stac Architecture’s use of bright yellows against exposed brickwork and hot-rolled steel cladding breathes life into the space, while white exposed concrete ceilings and perforated steel add an industrial edge to the restaurant.

Seine, from our Parquetry portfolio, was specified for the main restaurant. Smooth and usually unfinished, we pre-finished these blocks before they left our workshops to ensure easy installation. Seine’s warm, rich hues add a natural element to the space that adds warmth to the whole restaurant.

We wish all nominees the best of luck in the Restaurant & Bar Design Awards and look forward to celebrating with you all this Thursday.

Leave a Reply